Visum Canada: geld

visum voor CanadaVisum voor Canada (ETA) en paspoort

Reizigers naar Canada zijn vanaf 29 september 2016 verplicht om een ETA (Electronic Travel Authorization) aan te vragen (vergelijkbaar met de ESTA voor de Verenigde Staten). Ons advies is om deze verplichte reistoestemming minimaal 4 weken voor vertrek te regelen. Heb je geen ETA dan kun je geweigerd worden op de vlucht of een boete krijgen. De kosten voor de aanvraag bedragen CAD 7,- per persoon en kunnen alleen met een credit card betaald worden. Aanvragen doe je via ETA. Tip: in het documentnummer van het Nederlandse paspoort komt de letter “O” niet voor. Wel is het mogelijk dat het documentnummer het cijfer “0” (nul) bevat.

Vlieg je via Amerika (óók bij alleen een overstap), dan is zowel een ETA als een ESTA nodig. Bij reizen over land is een ETA niet verplicht.

Je paspoort moet nog geldig zijn tot tenminste een dag nadat je weer uit Canada vertrekt. Vanaf 26 juni 2012 moeten ook kinderen een eigen reisdocument hebben. Vanaf dat moment kunnen zij niet meer worden bijgeschreven in het paspoort van de ouders of gezaghebber. Bestaande bijschrijvingen zijn vanaf die datum niet meer geldig.

Maak voor je vertrek ook een aantal kopie van je paspoort, bankpasjes en verzekeringspapieren en laat deze achter bij familie of vrienden in Nederland. Stop ook een of meerdere kopieën op verschillende plekken in je bagage. Dat vergemakkelijkt het papierwerk bij eventueel verlies onderweg. Als je naar Canada reist via de USA gelden aparte voorwaarden, kijk op de website van het Amerikaanse consulaat te Amsterdam voor meer informatie.

Klik hier om je eigen individuele Canada reis samen te stellen met onze bouwstenen.

visum aanvragen voor CanadaGeldzaken

De munteenheid van Canada is de Canadese dollar: $ of afkorting CAD. Hij is wat minder waard dan de Amerikaanse dollar. De prijzen in Canada zijn ongeveer gelijk aan West-Europa. Ter indicatie, de koers in augustus 2018: € 1,00 = CAD$ 1,57. Voor de up to date wisselkoers kun je vlak voor de reis hier de ‘converter’ openen. De één-dollar munt wordt in Canada ook wel de ‘loonie’ genoemd. De twee-dollar munt heeft als bijnaam de ‘toonie’ gekregen.

Pinnen

Staat op je bankpas een Cirrus of Maestro-logo, dan kun je in Canada bij vrijwel alle banken met je Nederlandse pas geld pinnen uit de automaat (ATM). Ook met je creditcard kun je bij pinautomaten geld opnemen, denk er dan wel aan dat je een pincode nodig hebt voor je creditcard. Deze kun je opvragen bij je bank. Het is in Canada meestal niet mogelijk om met je pinpas in winkels en/of restaurants te betalen, een creditcard of cash is dan het meest gangbare betaalmiddel.

visum voor Canada Credit Card

Creditcards, waaronder Visa, Mastercard en American Express, zijn een algemeen geaccepteerd betaalmiddel in Canada. Neem een creditcard mee, hij is verplicht bij het huren van een auto of camper. De creditcard dient doorgaans als borg voor je vervoersmiddel. Je kunt ook kleine bedragen in winkels afrekenen met je creditcard, dit is iets wat veel Canadezen zelf ook doen. Zij gebruiken hun creditcard vaak zoals wij onze pinpas.

Fooi en zakgeld in Canada

Fooi is in Canada meestal niet inbegrepen bij prijzen. In bijvoorbeeld restaurants, café’s en taxi’s is een fooi van 10-15% gebruikelijk. Met hoeveel zakgeld per dag je rekening moet houden, is natuurlijk volledig afhankelijk van je budget. Ga je uit eten dan heb je voor CAD$15-25 per persoon een prima maaltijd met een glas wijn of een biertje, hier komt dan nog wel de fooi bij.

 

Canada visum aanvragenGezondheid

In Canada is de gezondheidszorg uitstekend. Ziekenhuizen zijn goed uitgerust en de artsen en tandartsen zijn zeer vakbekwaam en erg vriendelijk. De hygiëne is te vergelijken met die in West-Europa. Voor een Canada reis zijn geen vaccinaties verplicht. Als je thuis onder behandeling staat en bepaalde medicijnen nodig hebt, raden wij je aan een in het Engels geschreven doktersverklaring en/of recept mee te nemen op reis. Sommige medicijnen die in Nederland af te halen zijn bij de apotheek, kun je in Canada alleen meekrijgen met een recept. Het gratis noodnummer voor politie, brandweer en ambulance in Canada is 911.

In alle plaatsen, hotels en resorts in Canada is het veilig om leidingwater te drinken. Dit kan soms wel wat chloorachtig smaken. Het is niet verstandig om water uit meren en rivieren te drinken, in deze wateren kunnen giardia-parasieten voorkomen die maag- en darmklachten veroorzaken.

visum voor Canada Ongedierte en muggen

In de bosachtige gebieden van Canada komen teken voor, zoals op Vancouver Island en in de lager gelegen gebieden richting de grens met de Verenigde Staten. Bescherm je goed tegen deze beestjes door in het bos lange kleding te dragen en controleer je lichaam na een boswandeling op ongewenste meelifters. Verder kunnen muggen een ware plaag zijn, vooral in de zomermaanden langs de rivieren en meren in de Rocky Mountains. Neem sterke anti-muggenmiddelen mee, of koop ze ter plekke in de supermarkt (werken soms nog beter).

Wilde dieren

Canada staat natuurlijk bekend om haar berenpopulatie, en ondanks dat iedereen ze graag in het wild wil zien moet je toch ook goed uitkijken voor deze grote teddy’s. De belangrijkste regel is: ga NOOIT rennen als je een beer ziet, want daarmee wek je het jagersinstinct van de beer op en ze kunnen harder rennen dan jij! Stap ook niet uit je auto als je onderweg een beer ziet, dit is levensgevaarlijk en wordt ten zeerste afgeraden door de parkwachters. Etensresten kun je weggooien in speciale ‘beerbestendige’ afsluitbare prullenbakken.

Klik hier voor meer informatie over gezondheid tijdens je reis.

Klik hier voor het Canada bouwstenen overzicht