Informatie Canada vakantie: totempalen in Stanley Park, Vancouver

Canada praktisch - bellen op je Canada vakantieWeet je dat?

Canada praktisch

Beste reistijd: tussen begin juni en begin oktober, dit zijn de relatief warme zomermaanden en de temperatuur is aangenaam tussen de 17 en 26 °C. Breng wel een paar lange broeken en truien mee op vakantie, want in de hoger gelegen gebieden kan het ’s nachts nog wel eens afkoelen tot een paar graden boven nul. Klik hier voor meer info over het klimaat in Canada.
Tijdsverschil: aan de Pacifische westkust (Vancouver) is het 9 uur vroeger dan in Nederland, in Calgary 8 uur en aan de Atlantische oostkust (Toronto en Montreal) 5 uur.
Internet: in sommige hotels kun je internetten, en anders zijn er veel internetcafés om het thuisfront op de hoogte houden, via mail of je eigen (Riksja) weblog.
Telefoon: je kan met de nieuwste mobiele telefoons in en buiten Canada bellen. De goedkoopste manier om naar huis te bellen is met een telefoonkaart via een vaste lijn of bij een hotel vragen.
Post: als je een kaartje naar huis wilt sturen over je vakantie naar Canada, kan dat natuurlijk ook. Veel mensen houden tegenwoordig een reisweblog bij, waarbij ze familie en vrienden digitaal op de hoogte houden van hun avonturen.
Voltage: het voltage is 110 volt, dit is niet hetzelfde als in Nederland. De apparaten hebben een tweepin- of driepinstekker. Meestal past je Nederlandse stekker wel in het stopcontact, maar neem voor de zekerheid een wereldstekker mee.

Praktische informatie Canada: totempalen Geschiedenis in een notendop

De indianen en Inuït (eskimo’s) waren de eerste bewoners van Canada. Zij trokken 35.000 jaar geleden over de landbrug tussen Siberië en Noord-Amerika en vestigden zich vanuit het noorden van Canada over het hele Amerikaanse continent. Nog steeds vind je veel van hun culturele invloeden terug in Canada, van totempalen langs de kust bij Vancouver tot tipitenten waarin je kunt overnachten. Rond het jaar 1000 na Christus kwamen de Vikingen per boot aan bij de oostkust van Canada. Zij waren dus zo’n 500 jaar eerder dan Christopher Columbus, die pas in 1492 Amerika ‘ontdekte’!

Naast de Fransen hebben ook de Engelsen delen van Canada bezet en je vindt deze invloeden bijvoorbeeld duidelijk terug in de stad Victoria op Vancouver Island. Hier kun je genieten van een ‘high tea’ terwijl je kijkt naar een cricket wedstrijd op het grasveld voor de deur. In 1867 werden vier afzonderlijke provincies in Noord-Amerika samengevoegd tot een natie, en werd het land Canada geboren. Het valt officieel nog altijd onder de Britse kroon, maar heeft een eigen parlement en minister-president.

 

Canada reisinformatie: praktischTaal en cultuur

Het eerste wat je zal opvallen is de vriendelijkheid en hulpvaardigheid van de Canadezen, iedereen wil je graag de weg wijzen, zelfs als je er nog niet eens om hebt gevraagd. Let wel, dit is als je in het uitgestrekte land überhaupt mensen tegenkomt, want Canada is één van de dunstbevolkte landen ter wereld… Er wonen gemiddeld slechts 3,3 mensen per vierkante kilometer! In British Columbia heerst de typische West Coast mentaliteit: laid back en gemakkelijk. Canada is heel multicultureel, je vindt er immigranten met tientallen verschillende nationaliteiten en culturen.

In Canada zijn twee officiële voertalen: Engels en Frans. Vooral in de Atlantische kustprovincies rondom Montréal en Québec wordt veel Frans gesproken, in British Columbia in het westen spreekt iedereen Engels. Hier een paar uitdrukkingen die wij onderweg oppikten:
Eh – uitgesproken achter bijna elke zin, betekent niks
How’s it going, eh? – hoe gaat het?
Would you like a pop? – wil je iets fris te drinken?
Right on – inderdaad, zo is het
Basically, like, you know? – stopwoordjes zonder betekenis
The maximum speed is 50 clicks – de maximale snelheid is 50 km per uur

 

Rondreis Canada: goed ontbijtEten en drinken

Canadezen houden van lekker eten. Dat begint al bij het ontbijt: een stapel pannenkoeken met de traditionele ‘maple syrup’ (ahornsiroop) zorgt voor een goed begin van de dag. De hamburgercultuur is nogal typisch voor Noord-Amerika en ook tijdens je Canada vakantie vind je fastfoodrestaurants met hamburgers en friet langs de weg. Echter, door de Franse invloeden vind je in Canada ook een boel goede specialiteitenrestaurants met verse vis, gegrild vlees en echte Canadese rode wijn. Door de vele immigranten hebben de meeste grotere steden ook een uitgebreide selectie van etnische restaurants zoals Vietnamees, Indiaas en Oekraïens. Leuk voor de afwisseling!

Alcoholische dranken zijn alleen te koop in winkels die daarvoor een vergunning hebben. De minimum leeftijd om alcohol te mogen drinken is 18 jaar en in sommige provincies (zoals British Columbia) 19 jaar. De gemiddelde Canadees drinkt graag bier en dan vooral de twee nationale merken Molson Canadian en Labatt Blue.

 

Reisinformatie Canada: mountiesVeiligheid

Canada is een veilig land om in te reizen en op vakantie te gaan. De veiligheidsmaatregelen op de luchthavens zijn wel behoorlijk streng en paspoortcontroles kunnen soms lang duren. Houd dus rekening met een lange wachttijd als er net een groot vliegtuig voor je is geland en ga minimaal 3 uur van tevoren naar de luchthaven voor je vlucht terug naar huis.

Net als in elk land en in elke grote stad is het verstandig om tijdens je vakantie in Canada goed op je spullen te letten. Bijna alle hotels waar Riksja Canada mee werkt hebben een kluis op de kamer of bij de receptie waar je je waardevolle spullen zoals reisdocumenten in kunt opbergen. Wij raden aan om een kopie te maken van waardevolle documenten zoals je paspoort, vliegticket, pinpas en verzekeringspapieren. Laat een kopie achter bij vrienden of familie in Nederland en berg een kopie op in je koffer en/of handbagage. Mocht je de documenten kwijtraken op welke manier dan ook, dan helpen de kopieën bij het versnellen van de aangifte procedure en het opvragen van nieuwe exemplaren.

 

Praktisch - Canada informatieIk ga op vakantie en neem mee…

Canada is een groot land en kent verschillende klimaten. Aan de kust is het wat warmer, terwijl in de Rocky Mountains temperaturen ’s nachts zelfs in de zomer richting het nulpunt kunnen gaan. Je moet daarom voor verschillende temperaturen kleding inpakken, van zomershirtjes tot windjacks en fleecetruien. Je kunt prima met een koffer reizen, omdat je zelf rijdt in een huurauto.

Tijdens je Canada vakantie maak je veel kilometers per auto en loop je veel. Wij vonden het volgende praktisch:
– prettig zittende, goede (ingelopen) wandelschoenen
– anti muggenspul, met DEET
– verrekijker
– warm jack en een regenjas
– badkleding
– EHBO setje
– kleine zaklamp
– wereldstekker
– dagrugzak waar een waterfles, fotocamera etc. in kan

Klik hier voor het Canada bouwstenen overzicht

Handige links